top of page

Ä°ç Cephe Boyaları

Filli Boya 

Ä°ç Cephe Boyaları

Marshall

Ä°ç Cephe Boyaları

Fawori

Ä°ç Cephe Boyaları

 

Ä°ç Cephe Boya Uygulaması

Ä°ç cephe boya uygulamalarının performansını, kullanılacak boyanın dayanıklılığı kadar iÅŸçilik kalitesi de etkilemektedir. Hatalı yapılan iç cephe boya uygulamalarının faydadan çok zarar getireceÄŸi unutulmamalıdır.  


Ä°ç cephe boyaları; binaların iç duvar yüzeylerini ve tavan yüzeylerini güzelleÅŸtirmek amacıyla farklı renklerde sıvı olarak üretilen ve boyanacak yüzeylere fırça, rulo ve boya makineleri ile sürülen/püskürtülen bir duvar kaplama ürünü olarak tanımlanabilir. 

 

​

Ä°ç Cephe Boya Nasıl Seçilir

Boya seçimindeki en önemli konulardan biri de yüzeye ve mekana uygun boya seçimidir. Çünkü iç cephelerde kullanılan boyalar ile dış cephelerde kullanılan boyalar deÄŸiÅŸik özelliklerde üretilir. Bu nedenle boyacı veya iç cephe boya firmaları tarafından müÅŸteri bilgilendirip onayını alındıktan sonra yüzeye uygun bir boya seçilmelidir. Bazı iç cephe boyaları silikonlu olup silinebilir özelliÄŸe sahiptir. Boyayı inceltmek için inceltici/çözücü kullanılacak ise diÄŸer bir ifade ile yardımcı malzeme gerekiyorsa boyanacak yüzeye ve boyaya uygun olmasına dikkat edilmelidir. 

Boya satın alınırken her zaman kaliteli olan boya tercih edilmelidir. Ucuz ve kalitesiz boyalar kullanıldığında metrekare bazında hesaplandığında kaliteli boyalarla aynı maliyete gelir. DiÄŸer taraftan küçük bir fiyat farkı için yapılan tasarruf, ileride büyük zararlara da neden olabilir. Ä°nÅŸaat boya piyasasında her kalitede boya, astar ve tiner bulmak mümkün olabilir. Ancak uygulamada daha iyi sonuç almak için yüzeye uygun boya, astar ve tiner kullanılması önerilir. 

Boya alırken veya seçerken, satın alınan ürünün ilgili Türk standardına (TS) uygun olarak üretilip üretilmediÄŸinin kontrol edilmesi çok önemlidir. Boya ambalajı üzerinde bulunan "TS" nosu ve TSE iÅŸareti o boyanın denetim altında olduÄŸunu ve kalitesinin ilgili standart seviyesinde olduÄŸunu gösterir.
 

​

Ä°ç Cephe Boya Renk Seçimi

Konut, iÅŸyeri gibi herhangi bir mekanda kullanılacak boyanın rengi çok önemlidir. Çok güçlü ve keskin renkler, aynı rengin deÄŸiÅŸik tonlarına göre çok farklı duygusal reaksiyonlara sebep olabilir. Mekanda veya odada hangi rengin kullanılacağına kara vermeden önce çeÅŸitli renklerdeki boya firmaları tarafından hazırlanmış olan boya kartelalarını dikkate alarak seçim yapılması, renkler hafifçe ayarlayarak istenilen duygusal atmosferin yakalanması saÄŸlanabilir. 

AÅŸağıda renklerin insanlar üzerindeki etkileri hakkında bazı bilgiler verilmiÅŸtir: 

Beyaz saflık ve ruhun parlaklığını verir, 
Mavi ve mor sakinleÅŸtirir, 
Kahverengi toprak tonunda olduÄŸu zaman istikrar ve kararlılık ile iliÅŸkilendirilebilir, 
Siyah depresif bir renktir ancak doÄŸru ÅŸekilde kullanılırsa yararlı olabilir, 
Çok fazla kırmızı öfkelendirirken yumuÅŸak pembe sakinleÅŸtirir, 
Koyu bir turuncu heyecan katar ancak açık turuncu ucuz görünebilir, 
Sarı neÅŸeli ve saÄŸlıklıdır fakat ikaz anlamına da gelebilir. 

 


Sıcak Renkler 
Boyanması gereken mekanın konumu renk tercihinde önemlidir. Boyanacak mekanın konumu kuzey yön ise sıcak renklerle (kırmızı, sarı, turuncu) boyanması halinde sıcak bir atmosfer oluÅŸturmak mümkündür. 

 


SoÄŸuk Renkler 
Boyanmak istenilen mekan konum olarak güneyde ise bu durumda soÄŸuk renklerle (mavi, mor, yeÅŸil, gri) boyanarak soÄŸuk bir atmosfer oluÅŸturulabilir. 

 


Uyumlu Renkler 
Genel olarak renk çarkında birbirinin yanına gelen ve insanda bir ahenk uyandıran renklere uyumlu renklerdir. Bu renkler insana rahatlık hissi verir. 

 


Zıt (Kontrast) Renkler 
Renk çarkında birbirinin karşısına denk gelen ve insanda zıtlık hissi uyandıran renklere tezat renkler adı verilir. Bununla birlikte bu renkler birbirini tamamlar. 

 


Yüzey Dokusunun Seçimi 
Herhangi bir mekanın boyatılması sırasında seçilen boyanın dokusu da en az rengi kadar önem taşımaktadır. Boya firmalarınca binlerce rengin yanı sıra, duvar ve tavan yüzeylerinde farklı bir atmosfer oluÅŸturan veya deÄŸiÅŸik hisler uyandıran doku seçenekleri de sunulmaktadır. Ä°stenirse hafif ışık yansımalarıyla dinlendirici bir atmosfer meydana getiren yarı mat bir doku veya daha sade bir mekan isteniyor ise yumuÅŸak dokusu ve mat görünümü olan boyalar tercih edilebilir. 

DiÄŸer yandan yüzeyde dalgalı, girintili-çıkıntılı veya deÄŸiÅŸik desenlere sahip bir doku da yapılabilir. Bütün bunlar boyacılık mesleÄŸini yapan kiÅŸinin müÅŸterinin isteÄŸi ve mekanın uyumunu gözeterek tercih yapılabileceÄŸi konulardır. Sayılanlara ek olarak duvar yüzeyinde hatanın veya kusurların bulunması durumunda bu hataları kolayca örten, fırça ve rulo izi bırakmayan ürünler de kullanılabilir.

bottom of page