top of page

Dış Cephe Boyaları

Filli Boya 
Dış Cephe Boyaları

Marshall

Dış Cephe Boyaları

Fawori

Dış Cephe Boyaları

​

Dış Cephe Boya Uygulaması

Dış cephe boya uygulamalarının performansını, kullanılacak boyanın dayanıklılığı kadar iÅŸçilik kalitesi de etkilemektedir. Hatalı yapılan dış cephe boya uygulamalarının faydadan çok zarar getireceÄŸi unutulmamalıdır.  

Dış cephe boyalarının, mevsimsel atmosferik dış koÅŸulların etkisine dayanıklı ve uzun ömürlü olması gerekir. Bu nedenle yüzeylerin saÄŸlamlaÅŸtırılması ve ömrünün uzatılması esas amaçtır. Yüzeylerin iyi incelenmesi, doÄŸru yüzey hazırlıkları ve doÄŸru boya sistemlerinin tekniÄŸine uygun ÅŸekilde uygulanması gerekir. 

Dış yüzeyler genel olarak eski boyalı ve yeni yüzeyler olmak üzere iki kısma ayırarak gruplandırılır ve uygun boya sistemleri tespit edilir.

Uzun yaÄŸlı alkid reçinesi esaslı, çözgenli, akrilik emülsiyon esaslı, su ve silikon reçine esaslı çözgenli son kat boyalardır. Ä°çerisindeki pigment deriÅŸiminin, kritik pigment hacim deriÅŸiminin (CPVC) üzerinde olması saÄŸlanır. Böylelikle yaÄŸmur, çiÄŸ gibi etmenlerin buharlaÅŸarak filmi terk etmesi hedeflenir.
 

Dış Cephe Boya Özellikleri 

Dış cephe boyaları atmosferik dış koÅŸulların etkisine dayanıklı ve uzun ömürlüdür. Yüksek ve düÅŸük sıcaklıklarda uygulanabilirler. Uygulandıkları eski yüzeyleri de saÄŸlamlaÅŸtırırlar. Esneklikleri yüksektir. Ultraviyole ışınlarına karşı dirençlidir.
 

Dış Cephe Boya ÇeÅŸitleri 

Yapı yüzeylerinin dış kısımlarında kullanılan, dayanımı yüksek boyalardır. Yukarıda belirtilen özelliklere göre dış cephe boyaları ÅŸöyle sınıflandırılabilir:

Silikon Esaslı Dış Cephe Boyası
Silikon esaslı boya, silikon emülsiyon esaslı, mat, yapı son kat dış cephe boyasıdır. Silikon esaslı boyanın silikon yapısındaki labirent doku, duvardaki nemin engellenmeden dışarı atılmasını saÄŸlar ve duvarlar sürekli kuru kalır.

Bu nedenle tuzlu su buharının zararlı etkilerine karşı boya tabakası kendini korur. Uygulandığı yüzeylere, yayılma özelliÄŸinden dolayı kolay sürülür. Zaman ve iÅŸçilikten tasarruf saÄŸlar. Kullanırken sıçramaz ve damlamaz. Silikon esaslı boya uygulandığı yüzey ile bütünleÅŸir. Böylece cephedeki kabarma ve dökülmeler engellenir. Yüksek su buharı geçirgenliÄŸine ve yüksek örtücülüÄŸe sahiptir, çevreye zararsızdır, az kokuludur. Atmosfer koÅŸul ve kirliliÄŸine, güneÅŸ ışınlarına, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır.

Sıva, serpme, tarak beton ve mineral yüzeylerde, ayrıca yenileme için rengini kaybetmiÅŸ, kendini taşıyabilen silikat veya akrilik esaslı boyaların üzerine sürülebilir. Nefes alma kabiliyetinin yüksek olması nedeniyle ısı yalıtım sistemlerinin üzerine uygulanır. Silikon esaslı boya uygulanacak yüzeyler saÄŸlam, temiz, kuru ve kendini taşıyabilecek durumda olmalıdır.

Uygulama; silikon esaslı boya en çok % 10 sulandırılarak iki kat hâlinde fırça, rulo veya püskürtme ile yapılır.

Silikon esaslı boya uygulanacak yüzeyler saÄŸlam, temiz, kuru ve kendini taşıyabilecek durumda olmalıdır. Silikon esaslı boya en çok % 10 sulandırılarak 2 kat hâlinde fırça, rulo veya püskürtme ile cepheye uygulanır. Yüzeylerde gerekli zemin hazırlığın yapılması, silikon esaslı boya astar ile astarlanmış olması aderansı artıracak ve boya sarfiyatında önemli bir tasarruf saÄŸlayacaktır. Her kat boya arasında 12 saat beklenilmesi önerilir. GeniÅŸ yüzeylerde dalgalanmayı önlemek için, malzeme daima aynı miktar su ile inceltilmeli, iyice karıştırılmalı ve yüzey üzerine ara vermeden uygulanmalıdır. Uygulama sırasında yüzey ve hava ısısı en az +5 °C ve en çok +30 °C’de olmalıdır. Bol esintili zamanlarda ve direkt güneÅŸ ışığı altında uygulamadan kaçınmalıdır. Kullanılan gereçlerin su ile temizlenmesi tavsiye edilir.


Grenli Dış Cephe Boya Kaplaması
Akrilik kopolimer esaslı, mat, yapı son kat grenli dış cephe kaplamasıdır. Sıva, beton ve diÄŸer mineral yüzeyler ile kendini taşıyabilen emülsiyon boyalı yüzeyler üzerine, bozuk sıva ve hatalı zeminlerde yüzeye desen vermek amacı ile veya dekoratif amaçla uygulanır.

Gren yapısına uygun özel tanecik boyutuna sahip dolgularla geliÅŸtirilmiÅŸtir. Yüksek örtme gücüne sahiptir. Uygulandığı yüzeylere mükemmel aderans gösterir. Dengeli kuruma özelliÄŸi vardır. Atmosfer koÅŸul ve kirliliÄŸine, özel renk pigmentleri sayesinde güneÅŸ ışınlarına, sürtünme ve darbelere karşı dayanıklıdır. Solmaz ve çatlamaz. Nefes alma özelliÄŸinden dolayı yüzeylerdeki nemi dışarı bırakır. Rulo ve sarfiyat deÄŸiÅŸikliÄŸi ile çeÅŸitli desen çalışmaları yapılabilir. Kullanıma hazırdır, inceltilmez. Rulo ile uygulanır.

Boya uygulaması yaparken yüzey saÄŸlam, temiz, kuru ve kendini taşıyabilecek durumda olmalıdır. Alt yüzey hazırlığı için mutlaka astar uygulanmalıdır. Yeni sıvalı yüzeylere kuruması için dört hafta zaman verilmelidir. Uygulama sırasında yüzey sıcaklığının +5 ºC ile +30 ºC arasında olmasına özen gösterilmelidir. Bol esintili zamanlarda ve direkt güneÅŸ ışığı altında uygulamadan kaçınmalıdır. Kullanılan araçlar su ile temizlenmelidir.


Akrilik Dış Cephe Boyaları 
Akrilik kopolimer esaslı, özel pigment ve dolgu sistemi ile geliÅŸtirilmiÅŸ, su bazlı, son kat dış cephe boyalarıdır.

Bu boyaların en önemli özellikleri; uygulandığı yüzeylere üstün aderans gücü ile çok iyi tutunması, atmosfer koÅŸul ve kirliliÄŸine, güneÅŸ ışınlarına, sürtünme ve darbelere dayanıklı olmasıdır. Nefes alma özelliÄŸi sayesinde yüzeyde oluÅŸan nemin dışarı çıkabilmesini saÄŸlar. Uygulandığı yüzeylerde yayılma özelliÄŸinden dolayı kolay sürülür. Zaman ve iÅŸçilikten tasarruf saÄŸlar. Fırça, rulo veya püskürtme yöntemi ile uygulanır. Su ile inceltilir.

Akrilik dış cephe boyası uygulanacak yüzeyler saÄŸlam, kuru, temiz ve kendini taşıyabilecek durumda olmalıdır. Mineral esaslı yüzeylerdeki bozuklukları gidermek için dış cephe macunu uygulanmalıdır. Macun sıvaya aderans, esneklik, su yalıtımı saÄŸlar. Gerekli zemin hazırlığı yapıldıktan sonra astar uygulanırsa aderansı artar. Boya sarfiyatında önemli bir ekonomi saÄŸlar. Yeni sıvalı yüzeylere kuruması için dört hafta zaman verilmelidir. Uygulama sırasında yüzey sıcaklığının +5 ºC ile +30 ºC arasında olmasına özen gösterilmelidir. Bol esintili zamanlarda ve direkt güneÅŸ ışığı altında uygulamadan kaçınmalıdır. Uygulama fırça, rulo veya püskürtme yöntemi ile yapılmalıdır.

Akrilik dış cephe boyası brüt beton, düz veya pürüzlü her cins sıvalı, mineral esaslı yüzeylerde ve ayrıca kirlenmiÅŸ, rengini kaybetmiÅŸ eski boyalı yüzeylerde dekoratif ve koruyucu olarak kullanılır.
 

Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

 Öncelikle uygulaması yapılacak boyaya iliÅŸkin gerekli alet ve cihazların eksiksiz mevcut olması gereklidir.
Boya uygulamasında en önemli kural; daima aynı sistemde, aynı markaya ait ürünler kullanılmasıdır.
Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına mutlaka uyulmalıdır.
Boya kirli ve nemli yüzeylere uygulanmamalıdır. Yüzey, uygulama yapılacak boyanın cinsine göre hazırlanmalı, mimari detay hataları giderilmelidir.
Ä°lk defa boyanacak yeni, çimento sıvalı veya brüt beton yüzeyler için en erken uygulamanın 3–4 hafta sonra yapılmasına dikkat edilmelidir.
Bütün boyalar uygulamaya geçmeden ambalajında uygun bir karıştırıcı ile iyice karıştırılmalıdır.
AhÅŸap koruyucu, selülozik dolgu verniÄŸi ile epoksi grubu ürünleri ise ambalajında karıştırıldıktan sonra baÅŸka bir kaba alınarak tekrar karıştırılmalıdır.
Boyalar çok sıcak ve çok soÄŸuk ortamlarda uygulanılmamalıdır. Boyama iÅŸlemi ince katlar hâlinde yapılmalıdır.
Boyaya toz veya sıvı katkı yapılmamalıdır ve ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla inceltilmemelidir.
Ä°yi yapışma saÄŸlamak için parlak yüzey mutlaka matlaÅŸtırılmalıdır.
 

bottom of page